Gotowanie na wyjeździe – zdradzamy, jak jeść zdrowo na urlopie!

Gotowanie na wyjeździe nie musi być męczące. Zdradzamy, jak jeść zdrowo i domowo na urlopie! W tym roku rezygnujesz z wczasów all inclusive z pełnym wyżywieniem? A może masz nietolerancje pokarmowe, wybierasz się na wakacje z dziećmi o dość specyficznych upodobaniach kulinarnych lub jedziesz na camping bez stołówki?

Nie musi to wcale oznaczać spędzenia większości urlopu w kuchni albo codziennego stołowania się w restauracjach. Dzięki kilku prostym sposobom wyczarujesz smaczne, zdrowe i domowe posiłki w krótkim czasie, zyskasz kontrolę nad jakością jedzenia i oszczędzisz pieniądze! Sprawdź nasze pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na wyjeździe.

Urlop to czas na relaks i odpoczynek, dlatego nie tracić go na niepotrzebne prace czy obowiązki. Jeść jednak trzeba, a jeśli nie będziesz mieć zapewnionego wyżywienia lub nie chcesz wydawać fortuny w restauracjach, pozostaje Ci samodzielne przygotowanie posiłków. Oczywiście możesz też przeżyć tydzień albo dwa na gotowcach, ale nie musisz aż tak poświęcać swojego zdrowia i samopoczucia w imię słodkiego nic nie robienia. Podpowiadamy co przyrządzić, aby nie spędzić całego dnia w kuchni, a przy okazji sprawić przyjemność sobie i najbliższym.

Makarony nie tylko we Włoszech

Włochy nie są Twoją tegoroczną wakacyjną destynacją? Nie szkodzi! Włoską pastę możesz przygotować w każdym miejscu, do którego się wybierzesz. Makaron z sosem i dodatkami to idealne wakacyjne danie – jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. W wersji ekspresowego obiadu na wyjeździe sprawdzi się rzymski cacio e pepe, czyli spaghetti ze świeżo zmielonym pieprzem i serem typu pecorino.

Jak go przygotować? Wystarczy podprażyć pieprz na patelni, zalać go chochlą wody z gotującego makaronu, dodać szklankę sera i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z makaronem ugotowanym al dente. Możesz też postawić na szybkie bolognese – w tradycyjnej wersji ragu powinno gotować się minimum 2 godziny, ale na wakacjach możesz nieco nagiąć klasyczny przepis. Podsmaż na patelni cebulkę z czosnkiem, dodaj do nich mielone mięso, a gdy się zarumieni zalej je przecierem pomidorowym, dopraw do smaku oregano oraz bazylią i podgotuj ok. 5 minut.

Makaron z sosem to danie, które można przygotować dość szybko bez dodatkowego sprzętu – wystarczy patelnia i garnek. Jeśli jednak mamy dostęp do multicookera, można ten czas skrócić jeszcze bardziej – w jednym naczyniu smażymy, gotujemy sos i przyrządzamy makaron – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe.

Możemy przygotować w ten sposób pastę w kremowym sosie z kurczakiem w toskańskim stylu. Na początek kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oliwie z oliwek w multicookerze aż do zarumienienia. Gdy mięso jest gotowe, przekładamy je na talerz, a do urządzenia dodajemy masło, szklimy na nim szalotkę i dorzucamy czosnek. Następnie zalewamy składniki 1,5 szklanki śmietanki 30% i jedną szklanką wody lub bulionu. Do mieszanki płynów dodajemy suszone pomidory, kurczaka i surowy makaron – najlepiej penne, a następnie gotujemy pod ciśnieniem przez 5 minut. Po tym czasie pasta jest gotowa, ale warto dodać do niej jeszcze trochę startego parmezanu i świeżego szpinaku, który zmięknie pod wpływem temperatury. Dzięki funkcji gotowania pod ciśnieniem wszystko trwa kilka minut, a smaki doskonale się łączą – dodaje Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe – Twój największy sprzymierzeniec

Daniami, które szybko przyrządzisz na wyjeździe będą również jednogarnkowe gulasze inspirowane kuchniami świata – nie chodzi jednak o leczo czy strogonowa. W 20-30 minut przygotujesz m.in. pyszne curry z soczewicą lub potrawkę w stylu afrykańskiego tagine z warzywami.

W przypadku curry rozpocznij od rozgrzania na patelni oleju i przesmażenia na nim pasty curry lub mieszanki przypraw, do której następnie dodasz cebulę, czosnek i odrobinę startego imbiru. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóż jednego pokrojonego w kostkę pomidora i dwie cukinie, a gdy odparują – zalej je puszką mleczka kokosowego oraz połową szklanki wody i wymieszaj. Do całości dodaj soczewicę i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka. Najkrótszej obróbki termicznej wymaga odmiana czerwona, która po ok. 15 minutach będzie idealna.

Oryginalny tagine przygotowuje się w glinianym naczyniu o tej samej nazwie, ale na wyjeździe możesz ugotować tę potrawę w szybkowarze lub multicookerze, dzięki czemu skrócisz czas gotowania z kilku godzin do kilkunastu minut. Na początek wrzuć na rozgrzany olej czosnek – mieszaj go często, aby się nie przypalił. Kiedy będzie już złotobrązowy, dodaj cebulę, pokrojone pomidory, imbir i przyprawy tj. cynamon, paprykę, kumin sól i pieprz.

Następnie dorzuć do pozostałych składników pokrojonego w półksiężyce bakłażana i gotuj, aż będzie miękki. Na koniec dodaj do całości odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki, sok z cytryny i pietruszkę. Dopraw do smaku i podgotuj jeszcze chwilę, żeby ciecierzyca się ogrzała. Podawaj z chlebem, ryżem lub kaszą kuskus.

Ryby – smak wakacji w górach i nad morzem

Jedną z potraw, które niezaprzeczalnie kojarzą się z wakacjami są ryby. Nieważne czy będzie to chrupiący dorsz z frytkami nad polskim morzem, grillowany pstrąg w górach czy owoce morza w śródziemnomorskim kurorcie – koniecznie musisz przynajmniej raz skosztować tych dań w trakcie urlopu.

Najlepszą opcją będzie wybranie się na lokalny targ lub do pobliskiego portu i zakup prosto z kutra rybackiego świeżej ryby, którą przyrządzisz samodzielnie.

Jak się do tego zabrać? W zależności od Twoich upodobań i wyposażenia ośrodka wczasowego, możesz postawić na patelnię, piekarnik lub grilla. W wersji smażonej po prostu obtocz filety w mące, soli oraz pieprzu i wrzuć na rozgrzany olej, aż nabiorą złocistego koloru. W przypadku grilla lub piekarnika możesz oczyścić rybę z łusek, ości i wnętrzności, a następnie posmarować oliwą, przyprószyć ulubionymi ziołami, nadziać plastrami cytryny, zawinąć w folię i upiec.

W zależności od wielkości na ruszcie powinna spędzić ok. 5 minut z każdej strony, natomiast w piecu minimum pół godziny, w 180 stopniach.

Jeśli wybieramy się na urlop i nie do końca wiemy jakimi sprzętami i akcesoriami kuchennymi będziemy dysponować, dobrze zaopatrzyć się w multicooker lub frytkownicę powietrzną. Możemy przyrządzić w nich większość dań w naprawdę krótkim czasie. Dodatkowo dzięki temu, że zastępują one większość niezbędnych w kuchni urządzeń nie trzeba zabierać ze sobą garnków, patelni i innych gadżetów. W air fryerze przyrządzimy filet jak z nadmorskiej smażalni przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu w 10 minut, a rybę w całości upieczemy w ok. 20 minut. Wystarczy ją przygotować tak jak do tradycyjnej obróbki termicznej, ale doznania smakowe będą o wiele lepsze. Rybę możemy podać z frytkami, ryżem lub po prostu surówką z kiszonej kapusty i z chlebem – radzi Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), uczestnik programu Masterchef Polska, obecnie kucharz, twórca kanału YouTube i autor książek kulinarnych.

Gotowanie na urlopie nie musi być męczące – pod warunkiem, że zaplanujesz swoje menu wcześniej, postawisz na szybkie w przygotowaniu dania i zaopatrzysz się w większość niezbędnych składników przed wyjazdem. Pamiętaj, że wakacje to czas wypoczynku, dlatego jeśli nie będziesz mieć ochoty na gotowanie, pozwól sobie na odrobinę przyjemności i wybierz się do lokalnej restauracji czy na gofra.

Źródło: Publikacja sponsorowana

Podeślij produkt lub artykuł do przyjaciela: