Sprawdź, jakie przekąski spakować dziecku do plecaka? Zbliżający się rok szkolny to powrót dobrze znanego rodzicom dylematu – co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Sprawa nie jest prosta. To bardzo ważny posiłek, który musi dostarczyć energii niezbędnej nie tylko do nauki, ale też zabawy z kolegami podczas przerw. Niestety pociechy bywają wybredne, a zwykłe kanapki szybko się przejadają i lądują w koszu lub na dnie plecaka. Co zatem spakować do lunchboxa, aby mieć pewność, że dziecko nie będzie głodne?
Koniec wakacji to gorący czas dla wszystkich rodziców – kompletujemy wyprawkę, kupujemy artykuły szkolne czy odświeżamy szafę dziecka. W natłoku obowiązków związanych z rozpoczęciem nowego semestru, warto jednak wygospodarować chwilę na zaplanowanie posiłków, które uczeń będzie mógł zabrać na do szkoły. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego stresu, jeśli zabraknie nam czasu albo pomysłów na przygotowanie pożywnego drugiego śniadania.
Różnorodne menu pozwoli Ci urozmaicić dietę małego ucznia oraz ustrzec go przed objadaniem się słodkościami ze szkolnego sklepiku. Podpowiadamy, co przygotować i jakie przekąski wrzucić do plecaka!
Kanapki, którym nie oprze się żadne dziecko
Najpopularniejsze wśród drugich śniadań są niewątpliwie kanapki, ale jeśli nie podejdziemy do nich kreatywnie mogą dość szybko znudzić się maluchowi. Przygotowana w pośpiechu raz na jakiś czas bułka z szynką i serem jest jak najbardziej w porządku, warto jednak nieco poeksperymentować. Świetnym urozmaiceniem tego typu przekąski są warzywa, najlepiej powycinane w różne kształty. Nie musisz mieć wyjątkowych zdolności plastycznych – gwiazdki, zwierzątka, a nawet samochody wykroisz bez problemu za pomocą foremek do ciasta!
Nie od dziś wiadomo, że „jemy oczami”, ale mali smakosze bywają rygorystycznymi krytykami kulinarnymi, dlatego zadbaj nie tylko o wygląd kanapek, ale też odpowiedni dobór składników. Miłośników słodkich smaków z pewnością zachwyci sandwich w amerykańskim stylu z dżemem, masłem orzechowym i bananem. Prawdziwą furorę zrobi jednak kanapka motyl – wystarczy posmarować chleb twarożkiem, pokrojoną w plastry rzodkiewkę ułożyć wzdłuż pieczywa, a z przekrojonych plasterków ogórka zrobić skrzydła. Na koniec czułki i buźka – koniecznie ze świeżego szczypiorku i… gotowe! Takie niebanalne kanapki z pewnością skuszą niejedno dziecko, a ich tworzenie może być dla Was obojga świetną zabawą.
Sałatki – smaczna dawka witamin
Urozmaicone, bogate w witaminy i minerały menu jest niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Podstawowym elementem diety powinny być warzywa i owoce, ale niestety nie każdy maluch jest ich miłośnikiem. Drugie śniadanie to idealna okazja, aby wprowadzić je do jadłospisu np. w formie kolorowej sałatki. Szybką i smaczną propozycją będzie połączenie sałaty – lodowej lub rzymskiej – wraz z pokrojonymi pomidorkami, papryką, rzodkiewkami i ogórkiem, a jako źródło białka dodaj drobiową szynkę i sos na bazie jogurtu naturalnego.
– Sałatki są fantastycznym źródłem witamin w drugim śniadaniu, ale na pewno nie jedynym. Dobrze sprawdzą się też pokrojone w słupki marchewki, ogórki i papryka, które będą świetnie smakować z hummusem, guacamole lub serkiem śmietankowym. Inną opcją na szybką przekąskę są musy warzywno-owocowe w tubkach. Warto czytać ich składy i wybierać te bez dodatkowych wzmacniaczy smaku czy cukru. Przekąski najwygodniej jest spakować w pudełko na lunch. Powinno być szczelne i nieprzeciekające, a jego dodatkowym plusem mogą być barwne grafiki czy obrazki z ulubionymi bohaterami – mówi Joanna Bruszewska, ekspertka ze sklepu Bee.pl.
Słodkości na zdrowie
O ile warzywa nie należą z reguły do ulubionych przysmaków dzieci, to ciężko znaleźć malucha, który nie lubiłby słodyczy. Klasyczne batoniki czy ciastka nie są jednak dobrym wyborem dla zdrowia naszych pociech, dlatego nie powinniśmy pakować ich regularnie do plecaka. Nie oznacza to zupełnej rezygnacji ze słodkich dodatków do drugiego śniadania. Przyrządzone w domu placuszki bananowe, brownie z fasoli czy pieczona owsianka z owocami będą nie tylko sycące, ale też bogate w składniki odżywcze.
Możesz również skorzystać z gotowych produktów – alternatywą dla regularnych słodyczy są te, których skład jest krótki, nie ma w nim ani cukru dodanego, ani tłuszczów nasyconych. Dzieciom z pewnością posmakują naturalnie słodkie i chrupkie suszone owoce jak m.in. banany, jabłka czy truskawki, zawierające duże ilości błonnika i witamin. Dobrze sprawdzą się też batony na bazie daktyli, które są doskonałym zamiennikiem dla wyrobów czekoladowych o wysokim indeksie glikemicznym. Hitem wśród smyków będą ciastka – jaglane lub orkiszowe – z dodatkiem orzechów lub kakao, a także owocowe ślimaki w różnych smakach.
Zobacz również: Jak przygotować ciekawy posiłek dla dziecka do szkoły?
Słone przekąski w zdrowszej wersji
Dzieci, ku niezadowoleniu rodziców, oprócz słodyczy uwielbiają też chipsy. Należy uważnie czytać ich składy, ponieważ bardzo często są to produkty smażone, pełne wzmacniaczy smaku i niezdrowych dodatków. Nie trzeba jednak rezygnować z chrupiących smakołyków, pod warunkiem, że wybierzemy te zbożowe, ryżowe lub warzywne. Chrupki jaglane, gryczane czy z ciecierzycy występują w wielu wariantach smakowych, spośród których każdy smyk znajdzie coś dla siebie. Ciekawe kształty przekąsek – spirale, kulki, a nawet dinozaury – z pewnością wywołają uśmiech na twarzy dziecka.
– Dostępnych jest coraz więcej zdrowych słonych przekąsek, ale nie powinniśmy zapominać o klasykach jak nasiona i orzechy. To produkty bogate w dobre tłuszcze, składniki mineralne i białko, dlatego są świetnym dodatkiem do lunchboxa. Chrupiące chipsy przyrządzimy też bez problemu w domu. Wystarczy pokroić w cienkie plasterki marchewkę, buraka, bataty lub porwać na mniejsze kawałki jarmuż, polać oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku – dodaje Joanna Bruszewska
Jedzenie powinno być przyjemnością, a nie przymusem, dlatego zadbaj o to, by szkolne przekąski Twojego dziecka były nie tylko zdrowe, ale również smaczne i zróżnicowane. Przygotowując pełnowartościowe drugie śniadanie, zapewniamy naszym pociechom energię do nauki i zabawy, wyrabiając w nich zdrowe nawyki żywieniowe.