Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie. To pierwszy przewodnik po świecie herbaty, który naprawdę będziemy chcieli przeczytać od deski do deski, od pierwszego rozdziału opowiadającego herbaciane mity, po ostatnie kartki wprowadzające w praktykę slow tea.
Historia, rodzaje i metody przygotowania herbaty – wszystko w jednym miejscu.
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!
Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie – Anna Brożyna
- W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę
- Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia
- Jak wyglądają tasting i pairing herbaty
- Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty
- Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka
- Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie
Ania Brożyna to dziewczyna, która dzięki wielkiej pasji stała się czołową specjalistką w dziedzinie herbaty. Prowadzi warsztaty na temat herbaty, pokazuje też metody parzenia. Założyła grupę Piewcy Teiny, gdzie dzieli się informacjami o swojej drodze herbaty. Autorka organizuje otwarty Festiwal Herbaty Zaparzaj! w Poznaniu i wielu herbacianych prelekcji. Od wielu lat poszerza swoją wiedzę dotyczącą herbaty i próbuje coraz to ciekawszych liści herbacianych.
Ta książka sprawi, że zakochasz się w niepowtarzalnym smaku herbaty.