Jak pielęgnować w Polakach zachwyt nad francuskimi delikatesami?

Francuska kuchnia nie ma w Polsce zbyt dobrego PR-u. Owszem, można to wszystko zrzucić na karb nietolerancji i stereotypowego myślenia, ale niektóre francuskie dania są dla Polaków nie do zaakceptowania. Zresztą, (o czym chyba wie każdy) to samo dotyczy dań polskich, które dopiero teraz są odkrywanie np. za oceanem.

Polska vs francuska kuchnia

W Polsce delikatesy francuskie nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Nie należy jednak tego faktu traktować, jako czegoś dokonanego, lecz raczej, jako szansę na zwrot o aż 180 stopni. Kłamstwem jest, bowiem stwierdzenie, że na tym polu nie da się nic zrobić. Jak zatem wypromować delikatesy francuskie na polskim rynku?

  1. Internet – to medium, które koniecznie trzeba zaangażować do tej promocji. Materiały promocyjne mogą mieć dowolną postać. Najlepiej, jeśli dotyczą one sposobów przygotowywania niektórych potraw. W ramach tychże materiałów można też zapoznać się z „filarami” francuskiej kuchni.
  2. Opinie innych – owszem, dziś mało, kto wierzy ekspertom, ale trzeba przyznać, że nadaj jest to jakaś forma dotarcia do potencjalnego klienta. Wbrew pozorom polski rynek spożywczy jest bardzo chłonny na różnego rodzaju nowości.
  3. Połączenie z rodzimą kulturą kulinarną – francuskie delikatesy warto w pewnym stopniu łączyć z kuchnią polską. Istnieje wiele różnych metod połączenia tych dwóch kulinarnych szkół.

Nowe narzędzia, nowe możliwości

Dziś coś drgnęło, gdyż dobrze widać, że delikatesy francuskie cieszą się rosnącą, (choć powoli) popularnością. Czy jest to skutek wprowadzonych zmian na polskim rynku gastronomicznym? A może narzędzia służące do zachęcania Polaków do francuskich produktów w końcu odniosły swój sukces? Jeśli tak, to jest to znak, aby kontynuować rozpoczęte działania. Co w tym złego, aby Polska stała się swoistym hubem dla różnego rodzaju produktów żywieniowych z całej Europy, jeśli nie ze świata?

Podsumowując, delikatesy francuskie w Polsce najczęściej można spotkać w ramach ofert przygotowanych przez sklepy internetowe. Na szczęście coraz więcej się tu zmienia.

Źródło: Publikacja sponsorowana

Podeślij produkt lub artykuł do przyjaciela: