Rozwiązania less waste w kuchni – nie marnuj i oszczędzaj!

Brak pomysłu jak wykorzystać włoszczyznę z rosołu, liście rzodkiewki czy marchewki? Z tych składników można wyczarować pyszne dania i zaoszczędzić na kolejnych zakupach. Poniżej kilka trików, które przyniosą ulgę dla portfela, ale też wiele korzyści dla środowiska.

Czym jest rosnąca na popularności ideologia less waste? To styl życia prowadzony z jak największą troska o środowisko. To np. unikanie plastikowych opakowań czy ograniczenie marnowania żywności. Wprowadzenie rozwiązań less waste w kuchni pozwoli nie tylko zminimalizować problem marnowania żywności, ale także zaoszczędzić sporo pieniędzy.

A jak wykorzystywać produkty w 100% i odciążyć domowy budżet? Jest na to kilka przydatnych trików!

  • Nie wyrzucaj obierek po warzywach do kosza – możesz z nich przyrządzić esencjonalny bulion!
  • Włoszczyznę z rosołu można wykorzystać np. do wykonania wegetariańskiego pasztetu. Do zblendowanych warzyw wystarczy dodać przyprawy, kaszę lub ryż i wyłożyć do foremki.
  • Posegreguj produkty w lodówce według dat przydatności do spożycia – to pozwoli zaplanować posiłki i zakupy tak, aby marnować mniej
  • Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków! Może posłużyć jako baza do zupy lub woda do podlewania kwiatów z cennymi minerałami (najlepiej niesolona).
  • Liście rzodkiewki czy marchewki można zblendować z oliwą oraz przyprawami i użyć jako pesto.
  • Chcesz uratować więcej jedzenia w supercenie? Pobierz aplikację Foodsi, dzięki której znajdziesz m.in. warzywa i owoce, pieczywo, wyroby cukiernicze, a także zestawy obiadowe taniej nawet do 70%.

Źródło: Foodsi / Publikacja sponsorowana

#PostSponsorowany

Podeślij produkt lub artykuł do przyjaciela: